вівторок

 Майстер-клас із розпису писанок

"Як Великдень на дворі,то й писанка 
на столі"

Весна в Україні. Воскресає природа, воскресає життя. Надходять Великодні свята. І беруться українці за прадавнє мистецтво розписування писанок — символу Великодня, символу Весни, символу Вічності життя.
Звичай розписувати писанки на Великдень виник ще в дохристиянські часи як атрибут весняних культових обрядів, пов’язаних з прославлянням весняного пробудження усього живого на землі. Яйце завжди було загадкою для людини: неживе, воно давало початок новому життю. Тому його почали вважати символом самого життя, уособленням чарівної сили добра. День весняного сонця (час пробудження матінки-землі, підготовки до польових робіт) називався Великоднем. У цей день святкували перемогу світла над темрявою, життя над смертю, весни над зимою.
У дружній атмосфері, допомагаючи один одному, учні 5-В класу разом із класним керівником Ляврін І.І. ознайомилися з традиціями нашого народу і навчилися творити писанки. Жоден учень не залишився осторонь цієї справи, і з великою цікавістю все занурилися в царину розпису елементів писанки.На яйцях малювали воском, щоб створити візерунок; далі додавалась фарба, щоб надати яйцям чудових кольорів, — фарба не діє на покриті воском частини яйця. Коли все яйце було пофарбоване, віск видалявся, залишався тільки кольоровий візерунок.
Найцікавішим для учнів виявився процес знімання воску з яєць, адже під такою оболонкою приховувались усі фантазії.










Немає коментарів:

Дописати коментар

  Поетичні читання  «Мій дім-моя Україна»  “Національний тиждень читання” - щорічна активність Українського інституту книги. Перший тиждень ...