четвер

 

Презентація книжки М.Вітишин 

" Мій син - кіборг"

16січня в Україні вшановують захисників, які_тримали_оборону_Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року.” Вони вистояли, не встояв бетон”, – фраза, яка увійшла в історію разом із подвигом українських бійців.
Кіборгами” захисників аеропорту прозвали самі проросійські бойовики, які були вражені стійкістю та мужністю наших військових.
Бої за стратегічний об’єкт точилися 242 дні, з 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року. Українська армія та добровольці утримували оборону будівель летовища, а також контролювали навколишні села.
Війна за Донецький аеропорт почалась 26 травня 2014 року, коли проросійські терористи та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька.
15 січня 2015 року почалася нова фаза оборони Донецького аеропорту. Терористи перед приїздом представників місії ОБСЄ обстрілювали новий термінал аеропорту та впритул підійшли до українських позицій. Вони планували почати з нового терміналу обстрілювати міжнародну місію, щоб звинуватити в цьому українських військових.
Того дня під час боїв за аеропорт загинули двоє українських військових. При штурмі аеропорту ворожою стороною, псковські десантники втратили понад 130 осіб.
16 січня терористи відійшли в район Спартака й відновлювали свою боєздатність, отримували підкріплення. Опівночі бойовики обстріляли метеовежу з РСЗВ “Град” і після цього до самого ранку не відкривали вогонь.
Протягом ночі з 16 на 17 січня терористи обстрілювали аеропорт зі стрілецької зброї, мінометів та артилерії.
18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників -“кіборгів”. 21 січня 2015 року прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.
За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули більше 200 військових.
У Центральна міська бібліотека Тернопіль відбулась зустріч учнів 10-Б класу(кл. керівник Сватенко В.), з мамою кіборга Івана Вітишина Марією Вітишин.


Пані Марія поділилась материнськими спогадами про сина, які вона перенесла в книгу " Мій син- кіборг", що вийшла друком у тернопільському видавництві "Джура" у 2022 році, яку директор видавництва @Василь Ванчура особисто подарував присутнім.




Молоді люди зі сльозами на очах слухали про мужність та героїзм майже своїх ровесників, що захищали Донецький аеропорт .Нехай пам'ять про них не згасне ніколи. Вічна Слава Героям!


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Поетичні читання  «Мій дім-моя Україна»  “Національний тиждень читання” - щорічна активність Українського інституту книги. Перший тиждень ...